Buutvrij: deel jouw vrijheidsverhaal

Theatermakers verzamelen prachtige vrijheidsverhalen in alle kernen

 

Herinner jij je nog die grijze met stickers beplakte “Buutvrij!” SRV-wagen? Afwisselend in samenstelling tuften theatermakers Fieke van der Panne en Yuna Line (Theater De Makkers) en Silas Neumann in juli door alle twaalf kernen om vrijheidsverhalen op te halen. Inmiddels is er met hen een groep van makers gevormd die met een selectie van de verhalen aan de slag gaan.

Begin december, nog voor de strenge lockdown, hebben de club makers elkaar op gepaste afstand ontmoet. Enthousiaste aanvoerder van het project en verbinder Bart Janssen luisterde samen met makers Ronald Jonkman, Chantal de Wolde, Ferdi Çelik en Sanne Huiskamp aandachtig naar de verhalen die Fieke, Yuna en Silas van de zomer hadden opgehaald. Van enkele verhalen waren zelfs audio-opnames gemaakt. “Dat heeft wel indruk op mij gemaakt,” aldus Sanne Huiskamp. “Je hoort een stem en krijgt zo toch de emotie die bij een verhaal hoort mee.”

Ook voor Silas was het wel “spannend” om deze persoonlijke verhalen voor het eerst te delen met de groep. “Je voelt toch wel een verantwoordelijkheid om te zorgen dat de verhalen zo best mogelijk tot zijn recht komen. Mensen hebben in alle vertrouwen hun persoonlijke verhaal aan ons verteld.”

De grote vraag blijft natuurlijk: ‘Hoe nu verder?’ Sanne gaat als ‘creatief dirigent’ samen met de makers er voor zorgen dat de uitvoering in goede banen wordt geleid. “Er zijn al wel ideeën. Hele grote, maar ook hele kleine. Alleen de vorm is nog niet zeker. Wij laten nu de gedeelde verhalen op ons inwerken. Begin 2021 komen wij weer samen om te kijken welke verhalen ons het meest zijn bijgebleven en dan gaan we enthousiast aan de slag.” Bij de verbeelding van de verhalen ondersteunt ut Huus de groep makers om de verbinding met de gemeenschap uit Olst-Wijhe te maken.

 

Blijf op de hoogte via onze website, Facebook, Instagram en YouTube en die van Olst-Wijhe viert vrijheid (voorheen 75 jaar vrijheid Olst-Wijhe).

(Foto’s Jan Amse)