De Reistafel

We zijn van start met het project ‘De Reistafel’. De Reistafel is een bewoners initiatief in samenwerking met ut Huus. Iedere maand is er op een thuisadres in de gemeente Olst/ Wijhe een eettafel waar je kan aanschuiven.

Hiervoor moet je je van tevoren opgeven en het is de bedoeling dat je een eigen gerecht meeneemt waar een herinnering aan gekoppeld is. Dit gerecht moet je met minimaal 1 tafelgenoot kunnen delen. Je maakt dus een gerecht voor twee personen. Het resultaat is dat er op de tafel verschillende gerechten staan met verschillende verhalen. Aan de hand van deze verhalen gaan we met elkaar in gesprek en zo ontstaan er mooie en nieuwe ontmoetingen tussen mensen. De gastheer/gastvrouw zorgt voor wat drinken en een warm welkom bij hem of haar thuis.

De eerste Reistafel vond plaats op Fortmond aan de eettafel van Angelieke en Jacob. Joost, Sherin, Nicolet, Marij, Renske en Fieke schoven bij hen aan.

We spraken over:
hoe Joost op de eerste date met Marij een preitaart voor haar had gemaakt en hoe dat altijd zijn specialiteit is gebleven;
dat wanneer je een langere relatie hebt het vaak wat makkelijker gaat samen, omdat je minder uit te vechten hebt;
Ook spraken we over hoe het leven na oorlogstijd kan veranderen en hoe Syrië voor altijd diep in het hart van Sherin zit;
we hadden het over kinderen, pubers en over de pijn van niet vervulde kinderwensen;
en over hoe moeilijk Nederlandse uitdrukkingen kunnen zijn als je de taal nog niet goed kent.

Op tafel stond:
de preitaart van Joost en Marij;
een salade van Angelieke met groentes van Overkempe;
een lekkere snack met deeg, spinazie, ui en Sumak;
een halve pan Franse uiensoep want de rest van de soep was over de rand van de pan geklotst tijdens het rijden over de hobbelige plattelandsweggetjes. We aten tortilla à la Nicolet en luisterden ondertussen naar haar verhaal over hoe haar moeder vroeger tortilla maakte wanneer het geld bijna op was.
We proefden de Mexicaanse salade van Renske. Zij heeft dit ooit op een hele verdrietige dag gemaakt en gegeten. Dit was toen haar ‘troostvoer’ en vandaag heeft zij dat met ons gedeeld.

We hadden het ook over cv-ketels, waterpompen en garanties die je soms op dingen hebt. Heel soms. Vaak namelijk niet. De garantie dat je altijd kan blijven wonen waar je bent geboren die is er niet. Of de garantie van een lang en gelukkig leven, ook dat staat niet vastgelegd. Net zoals het krijgen van een kind. Ook dat is niet vanzelfsprekend.

“Het leven kan soms gek lopen, maar je moet proberen te blijven huppelen”, zei Renske op het einde van de avond. “Niet met je hoofd gebogen lopen”, voegde Marij hieraan toe. We proberen het allemaal. Hoofd omhoog, borst vooruit.

We sloten af met koffie en chocolade en met de overgebleven restjes reden we allemaal Fortmond weer uit.

Lijkt het je leuk om een keer gastheer/ gastvrouw te zijn? Of om ergens aan de schuiven? Laat het dan vooral weten door een mailtje te sturen naar f.vanderpanne@uthuus.nl

 

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina, Instagram, via onze whatsapp Service en/of via onze ut Huus nieuwsbrief.