“Welzijn is vulle koffie drink’n”

Associeer jij ‘welzijnswerk’ gelijk met een groep mensen, zoals ouderen/senioren of hulpbehoevenden? Of denk je dan meer aan de definitie van de Dikke van Dale: “toestand waarbij het je aan niets ontbreekt en waarbij je je prettig voelt”? Bij ut Huus is welzijn in ieder geval heel breed. Als we collega Minie Kettelarij (sociaal werker) vragen wat ‘welzijn’ voor haar betekent, is het antwoord heel snel: “Vulle koffie drink’n”. En dan niet puur even lekker kletsen met mensen en verder niets doen. Nee, daar zit veel meer achter. 

“Ik probeer bij een kennismakingsgesprek altijd op zoek te gaan naar wat iemand gelukkig maakt, waar iemand energie van krijgt. Die verbinding, die match probeer ik altijd te vinden,” vertelt Minie. Via onder meer samenwerkingspartners, zoals het WMO, maatschappelijk werk, mantelzorgconsulenten, maar ook familieleden van inwoners komen wij in contact met mensen en vice versa. De vraag is heel divers. Het kan gaan om iemand die vrijwilligerswerk zoekt of een maatje, iemand die op zoek is naar een activiteit om vaker de deur uit te zijn of juist een mantelzorger die af en toe even ‘op adem’ wil kunnen komen. 

Mooie verbindingen in het welzijnswerk zijn er al gelegd. Zo wilde een apotheker die met pensioen ging graag vrijwilligerswerk doen, bij voorkeur ‘iets met taal’. Nu helpt zij als taalcoach nieuwe Nederlanders de Nederlandse taal te leren. Of een vrouw die beperkt is in haar mogelijkheden en daardoor niet meer haar geliefde hobby bakken kan doen. Minie: “Via inburgering kende ik een statushouder die een mogelijke match kon zijn. Ik heb ze samengebracht en nu nog krijg ik regelmatig foto’s en appjes toegestuurd dat ze samen op pad of aan het bakken zijn. Ik geniet daarvan.”

Om zulk soort contacten laagdrempelig te laten ontstaan, organiseert ut Huus diverse ontmoetingsmomenten. Zo is er in de even weken de Huuskamer in het Holstohus, Olst (10 – 12 uur). Een ontmoeting voor mensen met geheugen-problemen en/of dementie en hun mantel-zorgers. En vanaf dinsdag 14 maart is er elke dinsdag Wijhe Ontmoet, van 13 – 15 uur op ’t SPOC in Wijhe. Niets meer dan een open inloop voor Wijhe-naren om elkaar te ontmoeten. Of je nu wilt kletsen, gaan darten, iets met een (voet)bal wilt gaan doen of er je startpunt van maakt voor een wandeling. Dat er veel animo is voor zulk soort activiteiten is wel te merken. De bingo op 9 maart op het Weijtendaal is namelijk al volgeboekt.

Via agenda-olstwijhe.nl is het dagelijks aanbod te vinden van wat er gemeente breed speelt. Ondanks deze agenda hebben wij de ervaring dat persoonlijke benadering helpt om ergens heen te gaan. Kunnen wij je helpen vaker buiten de deur te komen? Laat het ons vooral weten.

 

 

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina en Instagram of via onze ut Huus nieuwsbrief.

 

MINIE KETTELARIJ
MINIE KETTELARIJ

SOCIAAL WERKER

vriendelijk, sociaal en betrokken

m.kettelarij@uthuus.nl
0570 - 56 36 00 / 06 - 57 58 04 42