Ruben Sluiter (Spraakwater/Donutcare): “Ik wil jongeren een veilige haven bieden”

 

Ruben Sluiter (24) is nu een paar weken onderweg met zijn bewonersinitiatief ‘Spraakwater’; een plek waar jongeren van rond de 15 t/m 23 jaar uit de gemeente Olst-Wijhe (en omgeving) terecht kunnen om (kosteloos) te werken aan hun rap- en schrijf skills. Elke maandagavond tussen 18 en 21:30 uur, op ’t SPOC in Wijhe.

“Het eerste uur is inloop en tijd om bij te kletsen met elkaar. Om 19 uur trappen we gezamenlijk af en kiezen we een onderwerp waar iedereen mee aan de slag gaat die avond. Tussen 19 & 21:00 uur staat er de hele tijd een beat op repeat waar je op kunt schrijven. En ik loop rond om de jongeren op weg te helpen. We sluiten weer gezamenlijk af waarbij iedereen aan de groep laat horen wat hij of zij heeft gecreëerd,” aldus een enthousiaste Ruben. 

Voor Ruben is Spraakwater meer dan een creatieve schrijfsessie. Ook jongeren die (nog) niet zo met muziek maken bezig zijn, maar gewoon een plek willen hebben om te chillen, zijn welkom. “Ik wil vooral een veilige haven bieden voor jongeren,” vertelt Ruben. “Je mag hier zeggen wat je wilt en je mag hier zijn wie je wilt zijn.” De muziek is daarin de verbindende factor. “Jongeren kunnen hier hun ‘ei’ kwijt, leren beter worden in schrijven op een beat en luisteren naar elkaar. Als je dan aan het einde van je optreden ook nog een staande ovatie krijgt van je leeftijdsgenoten, hoe tof is dat?” 

Het idee voor Spraakwater komt van Rubens eigen ervaringen bij ‘De Fakkelteit’ in Zwolle, een initiatief van Travers Welzijn en rapper Rico om jongeren hun muzikale talenten te laten ontdekken en ontwikkelen. Ruben was daar veel te vinden en heeft daar onder andere de basis gelegd voor de muziek die hij produceert onder zijn artiestennaam Donutcare. “Ik wilde graag jongeren uit Olst-Wijhe eenzelfde mogelijkheid bieden. Ik heb toen bij Rico de vraag neergelegd of dit goed was en hij was gelijk enthousiast.” Bij het opzetten van Spraakwater in Olst-Wijhe wordt Ruben ondersteund door jongerenwerker Jessica Stoffer en ut Huus daar waar nodig, zoals het vinden van een geschikte ruimte en middelen om bijvoorbeeld de muziek op te nemen.

In een paar weken tijd zijn er al mooie dingen bereikt: “Een jongen heb ik al tips kunnen geven hoe hij door middel van ademhaling zijn teksten beter kan overbrengen. Bij de laatste sessie zei hij ook: Ik kijk al uit naar volgende week!” Een handjevol jongeren weet Spraakwater al te vinden, maar Ruben hoopt op meer: “Hoe mooi zou het zijn als we dit straks twee keer in de week kunnen organiseren?”

Aan een officiële opening wordt nog hard gewerkt. Een datum en tijd volgt.
Tot die tijd: Spraakwater, elke maandagavond van 18 tot 21:30 uur, op ’t SPOC in Wijhe.

 

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina en Instagram of via onze ut Huus nieuwsbrief.