Update energieverbruik

UPDATE (9 dec ’22): Sinds de aangepaste maatregelen besparen we 20% aan energie. De zachte herfst speelt ongetwijfeld mee, maar op sommige dagen is het gasverbruik tot 70% minder! In het voorjaar gaan we onze locaties (Holstohus, Olst / Sporthal De Lange Slag, Wijhe) vol leggen met zonnepanelen. 500 stuks in totaal. Mooie ontwikkelingen dus.

 

Het zal niemand zijn ontgaan dat energiekosten sterk stijgen. Ook ut Huus (De Lange Slag, Holstohus en het Infocentrum) heeft last van zeer fors gestegen prijzen vanaf 1 oktober 2022. De Stentor heeft hierover geschreven dat er mogelijk meer dan EUR 300.000 extra energiekosten zijn te verwachten voor de organisatie in 2023. Als er geen actie wordt ondernomen is dat inderdaad een groot risico, wat de organisatie sinds het prille herstel moeilijk kan dragen. 

Met name de Lange Slag/’t SPOC is een stevige energieverbruiker. Hoewel we al diverse maatregelen hebben getroffen in de verlichting, zal er meer nodig zijn om het verbruik te verminderen. Daarvoor hebben we hulp nodig om niet (tijdelijk) de faciliteiten te moeten sluiten.

De volgende acties voeren we door:
  • We passen de instellingen van de installaties aan. Dat betekent dat we in bepaalde warme perioden minder koelen en in koelere perioden minder verwarmen.  Momenteel zijn we aan het onderzoeken/ experimenteren wat wel en niet houdbaar is. We hopen op begrip als er minder comfort wordt ervaren.
  • Elders in het land zetten veel sporthallen de warme douches uit. Daar kiezen wij nu nog niet voor. Wel zetten we de temperatuur iets lager en roepen iedereen op om kort of bij voorkeur thuis te douchen.
  • We investeren extra in zonnepanelen, een zonneboiler en zuiniger verlichting. Dit is een pittig traject. We hopen daar vanaf het voorjaar vruchten van te kunnen plukken.
  • We zullen vaker de grote zijdeur op slot doen. Deze zorgt voor veel kou in de gang en in de sporthallen. Gebruik van de nieuwe ingang via het sportcafé zorgt dat de kou meer buiten blijft.
  • We doen een dringende oproep aan gebruikers om verlichting van de hallen uit te doen als er geen gebruik meer wordt gemaakt.

 

Met deze stappen hopen we het totale verbruik sterk te verminderen. Helpen jullie als gebruiker mee?

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina en Instagram of via onze ut Huus nieuwsbrief.