jongerenwerk

WijZ Tienerclub

Elke woensdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur kunnen jongens en meiden uit de gemeente Olst-Wijhe, die in groep 7 & 8 van het basisonderwijs zitten, meedoen met leuke activiteiten. Meer informatie over het activiteitenprogramma is te vinden op onze Instagram, Tik Tok en Facebook via het account @jongerenwerkolstwijhe.

De Tienerclub wordt georganiseerd en begeleid door jongerenwerkers en vindt wekelijks plaats in het Holstohus aan de Jan Schamhartstraat 5 in Olst. Opgeven voor de Tienerclub of meer informatie? Stuur een e-mail naar jongerenwerk@uthuus.nl.

De kosten voor een middag zijn €2,00 per persoon óf €18,00 voor een strippenkaart voor 10 middagen. Mocht de financiële bijdrage een drempel zijn voor ouders of tieners om zich aan te melden, neem dan gerust contact met ons op. Er zijn gratis strippenkaarten beschikbaar, voor gezinnen die dit kunnen gebruiken.

Weerbaarheidstrainingen

Een aantal keren per jaar wordt er een Rots en Water training aangeboden aan leerlingen uit de groepen 7&8 van het basisonderwijs en leerlingen op het voortgezet onderwijs.

Rots en Water is een psycho-fysieke weerbaarheidstraining waarbij er meer wordt bewogen dan gepraat. Het doel van de training is het voorkomen en/of verminderen van sociale problemen zoals pesten, ruzies, buitensluiten, meeloopgedrag en grensoverschrijdend gedrag. Door de training wordt de weerbaarheid, de sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen van kinderen en jongeren vergroot. Dit leren de kinderen/jongeren door middel van sportieve spellen en oefeningen. Ook wordt er stilgestaan bij sociale vaardigheden om bijvoorbeeld ook te leren verbaal je grenzen aan te geven, zoals leren ‘nee’ zeggen.

Thema’s

Diverse onderwerpen komen tijdens de bijeenkomsten aan de orde. Door te oefenen, leren de kinderen/jongeren deze vaardigheden in de praktijk toe te passen. Tijdens de training delen ze ervaringen met elkaar en oefenen ze met de vaardigheden. In de bijeenkomsten wordt aandacht besteedt aan de volgende thema’s:

  • Sterk staan, bewust zijn van de eigen lichaamshouding
  • Sociale en verbale vaardigheden
  • Voor jezelf en voor anderen opkomen, bijvoorbeeld bij pesten
  • Ademhaling gebruiken in lastige situaties
  • Concentreren en focussen
  • Jezelf beheersen
  • Grenzen aanvoelen en aangeven
  • Eigen keuzes maken en omgaan met groepsdruk (rots)
  • Met anderen samenwerken, samen spelen en samen leven (water)

Meer informatie en aanmelden

De training wordt gegeven door gecertificeerde trainers van het jongerenwerk. Vaak doen wij dit samen met collega-trainers van maatschappelijk werk De Kern.

Aanmelden voor de trainingen kan via de website van de Kern: Overzicht groepswerk De Kern | Stichting de Kern (stdekern.nl)

Superwoman

Met Superwoman volgen we de methodiek van You!nG Woman, een methodiek die zich richt om meiden tussen de 12 en 17 jaar weerbaarder en sterker maken. Ze laten ontdekken dat ze waardevol zijn, er echt toe doen en worden ondersteund bij het opgroeien tot sterke, emotioneel evenwichtige en maatschappelijk betrokken vrouwen. 

Leren om aan hun eigen leven, op een gezonde zelfstandige manier, vorm te geven. You!nGwoman versterkt de eigen kracht en weerbaarheid van meiden door uit te gaan van hun mogelijkheden en kansen, hun talententontwikkeling en hun mogelijkheden om actief te participeren binnen de school en samenleving.

De methode is preventief en werkt bewust integraal vanuit de volgende thema’s: zelfbeeld, lichamelijkheid & seksualiteit, talenten & maatschappij en sociale ontwikkeling. 

Spellenavond voor (jong)volwassenen

Elke eerste woensdagavond van de maand organiseren inwoners uit de gemeente Olst-Wijhe een gezellige spellenavond voor volwassenen vanaf 18 jaar. Ben je woonachting in de gemeente Olst-Wijhe en lijkt het je leuk om anderen te ontmoeten? Of speel je gewoon graag spellen? Je bent van harte welkom om aan te sluiten tijdens deze spelavonden!

Er zijn verschillende spellen aanwezig, maar mocht je een leuk spel hebben, dan mag je die uiteraard meenemen. De avond is van 19.30 uur tot 21.30 uur in het Holstohus aan de Jan Schamhartstraat 5 in Olst. Deelname is gratis. Aanmelden van tevoren is niet nodig, je kunt gewoon naar binnen lopen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met ut huus.

Individuele ondersteuning

Wij bieden individuele ondersteuning aan jongeren. De hulpvragen waar jongeren bij ondersteund worden, kunnen zeer divers zijn. Voorbeelden hiervan zijn: financiën, thuissituatie, woonsituatie, opleiding/school, maar ook vragen op het gebied van inzet van talenten van jongeren.

Bij individuele ondersteuning vindt er structureel contact plaats tussen de jongere en de jongerenwerker. Samen met de jongere gaan we kijken waar behoefte aan is en maken we zo nodig een plan dat met stimulering en hulp van de jongerenwerker door de jongere wordt uitgevoerd. Kenmerkend voor individuele ondersteuning is dat jongeren zelf bepalen waaraan zij willen werken.

De individuele ondersteuning kan ook betekenen dat een jongere behoefte heeft om regelmatig met iemand even te kletsen en zijn/haar verhaal kwijt te kunnen. Of dat er behoefte is aan informatie en advies. Ook voor deze ondersteuning kunnen jongeren bij ons terecht.

Onze jongerenwerkers zijn geen hulpverleners, maar weten wel de lijntjes naar de hulpverlening te vinden. Mocht er meer ondersteuning nodig zijn dan wij kunnen bieden, dan kijken we samen met de jongere en ouders mee naar andere mogelijkheden. Wij streven ernaar om het netwerk te betrekken daar waar kan en betrekken samenwerkingspartners daar waar nodig is.

Ambulant jongerenwerk

Tijdens het ambulant jongerenwerk zoeken de jongerenwerkers individuele en groepen (kwetsbare) jongeren op in omgevingen waarin zij hun (vrije) tijd doorbrengen. Hierbij kan gedacht worden aan de jongerenontmoetingsplek (JOP), maar ook bij school en in keten waar jongeren zich bevinden. De jongerenwerkers leggen contact met jongeren, bouwen een relatie op, signaleren problemen en behoeften en proberen jongeren mogelijkheden te bieden. Jongerenwerkers proberen binnen dit proces verbindingen tot stand te brengen tussen jongeren en hun omgeving.

Is er overlast door jongeren? Dan zetten de jongerenwerkers zich in om die problemen aan te pakken. We gaan met de jongeren in gesprek en proberen samen met hen en eventueel met andere partijen, zoals de buurtbewoners, tot een goede oplossing te komen.

 

Voorlichting, Informatie & Advies

Er zijn verschillende manieren om jongeren te informeren en advies te geven: informele gesprekjes, folders, sociale media, websites, film- en thema-avonden. Jongeren kunnen met al hun vragen bij het jongerenwerk terecht; het jongerenwerk gaat samen met de jongere op zoek naar de juiste informatie en het advies dat bij de jongere past en verwijst door naar samenwerkende partners als dit nodig is.

Op aanvraag biedt het jongerenwerk voorlichtingen en themaworkshops aan op scholen of voor andere (jeugd)organisaties. Voorbeelden van thema’s zijn respect, sociale media en sexting.

Contact

Jongeren kunnen zelf contact met ons opnemen via e-mail jongerenwerk@uthuus.nl of de jongerenwerkers persoonlijk benaderen via WhatsApp, bellen of via een DM op Insta, Facebook of Tik Tok via @jongerenwerkolstwijhe.

Ook ouders, het sociaal netwerk van een jongere of netwerkpartners kunnen contact opnemen om een jongere door te verwijzen.

JIJ EEN ACTIVITEIT? WIJ HEBBEN DE RUIMTE!

© COPYRIGHT UT HUUS 2021