1 oktober Lezing door Eddy van der Ley

HELDENDAAD IN DE SAHARA

‍Samen met utHuus heeft ‘t Nut Olst-Wijhe bestsellerauteur Eddy van der Ley, schrijver, presentator en theatermaker, uitgenodigd voor een inspirerende lezing over zijn indrukwekkende bestseller ‘Heldendaad in de Sahara’.

‍Het boek, een ode aan zijn in de Sahara omgekomen boezemvriend Peter Teggelaar en diens vriend/reisgezel Marc Gilsing, kwam eind vorig jaar vanuit het niets binnen op nummer 4 in de Bestseller 60, en was na een paar dagen al toe aan de vijfde herdruk. Van der Ley is vanuit binnen- en buitenland inmiddels benaderd voor vertalingen en verfilmingen.

‍’Maar eerst moet het boek in Nederland zijn weg vinden”, zegt de schrijver. ‘Daarna kijken we verder’. Schrijver, presentator en theatermaker Van der Ley, die eerder boeken schreef over onder meer Bas Nijhuis, Gertjan Verbeek, Michel Boerebach, Andy van der Meijde en Kim Kötter, vertelt over de totstandkoming en de achtergronden van zijn bestseller.

‍‍Op het moment dat Marc Gilsing en Peter Teggelaar beseffen dat ze op 24-jarige leeftijd gaan sterven in de Sahara, in de zomer van 1993, door een ongelukkige inschatting van hun Algerijnse woestijngids en door botte autopech, richten ze zich in hartverscheurende afscheidsbrieven tot geliefden, familie en vrienden. Zonder zelfmedelijden, maar met humor, zelfspot, berusting en – vooral – de zorg voor hen die achterblijven, accepteren de onfortuinlijke Sahara-reizigers hun noodlot.

‘Onze enige échte hel is de gedachte aan jullie verdriet. Doe ons postuum een plezier en leef vrolijk verder, zonder om ons te treuren. Angst voelen we niet. We zijn als grote jongens de uitdaging aangegaan, we zullen als grote jongens ons verlies ondergaan.’ Het dagboek, een heus monument van liefde, wordt aangetroffen naast de lichamen, en geldt als troostrijk houvast voor de nabestaanden. Een van hen, Eddy van der Ley, krijgt daarin het verzoek tot publicatie. ‘Eddy, doe er wat mee’. Ook schrijven ze: ‘Dit boek is voor een ieder die het maar wil lezen’.

Dertig jaar later pakte Van der Ley de handschoen op. Als fundering voor ‘Heldendaad in de Sahara’ publiceerde hij het complete dagboek van de fatale woestijnreis. Ook verhaalt hij over de impact die de dood van de jonge levenskunstenaars op zijn leven en dat van vele andere heeft gehad, juist door die laatste woorden vanaf hun plotselinge sterfbed. Van der Ley, die voor een reconstructie van het drama zelf afreisde naaar de Sahara, schrijft vanuit het oogpunt van zijn verpletterende vriendschap met sportfreak en collega-journalist Peter Teggelaaar (Twentsche Courant, Arnhemse Courant). Het maakt ‘Heldendaad in de Sahara’ ook tot een persoonlijke ode aan vrijheid, liede, avontuur en broederschap.

Een deel van de opbrengst van boek en lezingen gaat naar een waterproject in de Sahara.

Na afloop van de lezing is er gelegenheid om boeken te laten signeren; boekhandel Korten is aanwezig met een stand.

Datum : dinsdag 1 oktober , aanvang 19:30 uur
Locatie : Holstohus, Jan Schamhartstraat 5
Toegang : € 10,– . Er is geen korting voor Nutleden omdat de opbrengst voor een goed doel is.
Kaarten zijn verkrijgbaar via de site van ‘t Nut Olst-Wijhe.

 

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina, Instagram, via onze whatsapp Service en/of via onze ut Huus nieuwsbrief.