Faciliteitenfabriek; voor vragen vanuit de gemeenschap

Zo’n drie jaar geleden werd de noodklok geluid: Het vrijwilligerswerk staat onder druk en er is te weinig ondersteuning voor vrijwilligers. Een aantal inwoners van Olst-Wijhe zijn in actie gekomen en een Manifestgroep gestart. Samen met de ondersteuning vanuit ut Huus zijn diverse proeftuinen gestart. Dit waren experimenten om te kijken of er, samen met vrijwilligers, oplossingen vanuit de gemeenschap gevonden konden worden voor de problemen.

Jan van ’t Land is één van de voormalige Manifest-leden: “Eén van de dingen die we binnen de Manifestgroep opgericht hebben is de Faciliteitenfabriek. Daarin zitten materiële en immateriële zaken waar diverse verenigingen of organisatie hun vragen neer kunnen leggen.” “Er word je niet een kant-en-klare oplossing voorgeschoteld”, vult Angelieke aan. “Stel de vraag komt binnen: ‘Ik heb een bestuurlijk probleem, hoe zou ik dat kunnen oplossen?’ We hebben geen pasklare oplossing, maar kennen wel verenigingen en mensen die er al mee te maken hebben gehad. Die koppelen wij aan degene die de vraag heeft.”

Een aantal organisaties hebben al gebruik gemaakt van deze Faciliteitenfabriek. Zo heeft Sportclub Wesepe haar bestuursorganisatie gewijzigd: veel praktischer en efficiënter. De Diekdaegen zocht een opslagruimte voor hun picknickbanken en Stichting Zwembad De Welters was juist op zoek naar picknick-banken. Een ideale match was dus zo gevonden. Ook is er een Agenda-Olstwijhe.nl ontwikkeld waar alle activiteiten in Olst-Wijhe verzameld kunnen worden, zodat je altijd op de hoogte blijft wat er speelt. Daar kan iedereen zijn activiteit op kwijt.

Op het SPOC heeft de initiatiefgroep pumptrack en skaten in de ijsclub een partner gevonden. Zij zijn nu samen aan de slag om de locatie multifunctioneel in te richten. Daarnaast vormen zij nu samen een nieuw en voltallig bestuur. De ondersteuning vanuit ut Huus hierin is met name de verbinding leggen tussen de partijen en dus gebruik maken van het netwerk dat er al is. Tevens ondersteunt ut Huus bij het zoeken naar fondsen en subsidies. En zo zijn er nog meer mooie voorbeelden van kruisbestuiving tussen sport, cultuur en onderwijs via de Faciliteitenfabriek. 

De Manifestgroep is opgeheven, maar de leden zijn eigenlijk onderdeel geworden van de Faciliteitenfabriek. Jan: “Wat ik zo mooi vind dat de Manifestgroep bereikt heeft, is dat we nu onderling veel contact hebben. Mensen weten elkaar te vinden. En dat we ook gezamenlijk tot oplossingen komen.”

 

Meer weten?

Klik dan hier (www.uthuus.nl/faciliteitenfabriek).

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina en Instagram of via onze ut Huus nieuwsbrief.

ANGELIEKE HUISMAN
ANGELIEKE HUISMAN

IDEEËNMAKELAAR EN SENIOR OPBOUWWERKER

gepassioneerd, innovatief en humor 

a.huisman@uthuus.nl
06 - 54 70 02 02