Sociaal en Maatschappelijk Werk
Waarvoor kun je bij ons terecht?
Heb je ergens begeleiding bij nodig? Wij ondersteunen je bij allerlei vragen op het gebied van opvoeden, financiën, vrijwilligers, mantelzorg, echtscheiding en jouw buurt.
Onze sociaal werkers houden zich bezig met het bevorderen van jouw welzijn en de sociale participatie van inwoners, groepen mensen en gemeenschappen. De maatschappelijk werkers van ut Huus bieden vooral professionele ondersteuning aan individuen of gezinnen in moeilijke situaties.
Kunnen wij je helpen?
Minie Kettelarij
Sociaal Werker
Lisanne Luttenberg
(School)maatschappelijk werker
Anne Marie Kers
(School)maatschappelijk werker
Monique de Gier
Sociaal Werker / Projectmedewerker DoeMee
Manon van de Werken
(School)maatschappelijk werker
Kim Nijkamp
(School)maatschappelijk werker
ut Huus is er voor iedere inwoner van de gemeente Olst-Wijhe. Zie ons als een goede buur. We zetten ons actief in om de eigen kracht en talenten van de inwoners te versterken. Zo verbeteren we met elkaar de leefbaarheid in een dorp of buurt.
We werken binnen sociaal werk nauw samen met onze maatschappelijke partners. Zo brengen we informele en professionele zorg met elkaar in verbinding. Ons team ondersteunt zowel organisaties als inwoners op het gebied van vrijwilligerswerk, mantelzorg, bewonersinitiatieven en trainingen.
Welzijn & Participatie
We stimuleren zelfredzaamheid en participatie van inwoners. Onze vrijwilligers en professionele medewerkers ondersteunen bewonersinitiatieven en begeleiden mensen bij allerlei dingen die bij het leven horen. Denk aan boodschappen doen, vervoer verzorgen, klussen in en om het huis en de administratie. Deze ondersteuning is gratis. Voor vervoer of gemaakte kosten vragen we wel een vergoeding.
Is je vraagstuk complexer? Onze sociaal werkers luisteren, helpen en verwijzen door. Als het nodig is, brengen we mensen in contact met de juiste personen en organisaties. Zoals het Taalpunt, het Zelfregiecentrum, Sociale Raadslieden en samenwerkingspartners als Evenmens en MEE.
Vanuit onze vrijwilligersvacaturebank stimuleren we vrijwilligerswerk. En vanuit Doe Mee organiseren we activiteiten voor eenzame ouderen. Ook ondersteunen we de opvang en verhogen we het welzijn van Oekraïense ontheemden.
Ontmoeting in de buurt
Ben je al bekend met het Noaberhuus, het breicafé of de Huuskamer? Voorbeelden van de vele sociale activiteiten in onze gemeente, georganiseerd voor én door inwoners. Ut Huus denkt mee en helpt op het gebied van marketing en faciliteiten.
Verder organiseren we ontmoetingsactiviteiten. Denk aan Wijhe Ontmoet, de multiculturele vrouwengroep, en de Reistafel. Zo zorgen we voor verbinding en gezelligheid in de buurt. Heb jij een leuk idee voor ontmoeting in jouw buurt? Neem dan vooral contact met ons op.
ut Welzijnsloket
ut Welzijnsloket is het centrale toegangspunt voor hulpvragen in Olst-Wijhe. We helpen je direct verder of verwijzen je door naar de juiste persoon of organisatie.
"*" geeft vereiste velden aan
Meer weten?
Meer weten over sociaal werk? Kom langs bij ut Huus of neem contact op met een sociaal werker. We helpen je graag verder.
ut Huus biedt ondersteuning bij vragen of problemen waar je zelf niet uitkomt. Je kunt bij ons terecht voor algemeen maatschappelijk werk, maatschappelijk werk op school en groepswerk. De hulpverlening van ut Huus is vrijwillig, dichtbij en gratis.
Individuele ondersteuning
Iedereen heeft weleens problemen. Vaak helpt praten met vrienden, familie, buren of bekenden. Als dat niet helpt of als je professionele ondersteuning nodig hebt, is er het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) waar je terechtkunt voor een vertrouwelijk gesprek en hulp. Samen zoeken we naar een oplossing.
Met individuele ondersteuning richten we ons op:
Financiële problemen
- je komt niet rond met je inkomen
- je hebt schulden en weet niet hoe je ze moet aflossen
Relatie- en opvoedproblemen
- je hebt problemen met je partner
- je kunt de zorg voor je kinderen niet meer aan of begrijpt ze niet meer
Verwerken van ingrijpende gebeurtenissen
- je verliest je partner, baan of raakt ziek
- je gaat scheiden
- je hebt in het verleden vervelende dingen meegemaakt
Waar regel je het?
Heb je behoefte aan hulp en advies? Neem dan contact met ons op voor een afspraak. Soms is het mogelijk dat iemand uit jouw omgeving zich zorgen maakt en met jou afspreekt dat hij of zij de eerste stap voor je gaat zetten. In dat geval meldt deze persoon jou aan bij het maatschappelijk werk.
"*" geeft vereiste velden aan
Schoolmaatschappelijk werk
Vanuit het schoolmaatschappelijk werk bieden we ondersteuning aan kinderen, ouders en scholen (PO en VO). De ondersteuning is kortdurend en is erop gericht de ontwikkeling van een kind en/of jongere zo goed mogelijk te ondersteunen wanneer het even niet zo lekker loopt.
We passen onze ondersteuning aan aan jouw vraag. Denk aan opvoedingsondersteuning, omgaan met faalangst, het vergroten van het zelfvertrouwen of deelname aan schooladviesteams. We vormen hierin vaak de schakel tussen ouders, kinderen, school en andere hulpverlening.
Alle scholen in de gemeente Olst-Wijhe kunnen gebruikmaken van het schoolmaatschappelijk werk. Ouders en jongeren kunnen ook zelf contact opnemen. Dit kan ook als je wel in Olst-Wijhe woont, maar buiten de gemeente naar school gaat.