Ontmoet, verbindt en deelt
Samen met ons in beweging
Lekker buiten bij het infocentrum
Onze assistenten in beheer
Doe je mee?
Gezellig samen eten
Dansje wagen
  • U bent hier:
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Sallandse Sportploeg naar de Special Olympics 2018

Sallandse Sportploeg naar de Special Olympics 2018

sallandse sportploeg klein

Vandaag zijn 2 bussen met ruim 80 (top)sporters incl. begeleiding als Sallandse Sportploeg vertrokken naar de Achterhoek om op 8, 9 en 10 juni deel te nemen aan de Nationale Spelen voor aangepast sporten; de Special Olympics 2018.

Het G-voetbal en de G-handbal van Wijhe ’92 samen met het G-zwemmen van HERA ’11 en het G-voetbal van SV Raalte, hebben hun krachten gebundeld als Sallandse Sportploeg. Als collectieve sportploeg willen ze laten zien dat je samen meer bereikt dan alleen. Alle sporters hebben een tenue van de collectieve ploeg voor de openingsceremonie en andere feesten, maar sporten in hun eigen clubtenue. Dat het een serieus en groot sportevenement is, bewijst aan het feit dat 2.000 sporters en hun 1.000 begeleiders uit heel Nederland in het Special Olympics Dorp in Groenlo verblijven.

“Meedoen is belangrijker dan winnen”

Terwijl je topsporters van de internationale Olympische Spelen vaak hoort roepen dat goud winnen het enige is wat telt, denken de coaches Karin Kuster & Gerrit Poppe daar heel anders over. “Meedoen is écht belangrijker dan winnen,” zegt Gerrit. “Ik heb een jongen in mijn team zitten die 50 jaar oud is. Dankzij dit team heeft hij weer vrienden gemaakt.” Ook Karin beaamt dit. “Voor deze groep sporters is het aangepast sporten een manier om gewoon onderdeel te kunnen zijn van de maatschappij en ergens bij te horen.”

In Olst-Wijhe is voornamelijk Wijhe ’92 als vereniging actief in het aanbieden van aangepast sporten. Zo is er het G-handbal en het G-voetbal. De ‘G’ staat echter niet voor ‘gehandicapten’. Nee, dit is puur de eerstvolgende letter uit het alfabet dat gebruikt wordt als omschrijving voor het sportniveau. Dus na bijvoorbeeld de F-voetbal (de ‘F-jes’), komt G-voetbal.

In de gemeente zijn Marijke Bos (combinatiefunctionaris ut Huus) en Kees van Hoof (regiocoach aangepast sporten) actief bezig om aangepast sporten op de kaart te zetten. Volgens Karin is het niet de bedoeling dat nu alle sportverenigingen uit de regio aangepast sporten gaan aanbieden voor dezelfde doelgroep, maar elkaar juist aanvullen. “Ik heb jongeren uit diverse plaatsen in het team zitten die in Wijhe komen handballen. Het zou mooi zijn als mijn jongeren bijvoorbeeld kunnen doorstromen naar een vereniging als in Zwolle waar aangepast handbal voor senioren wordt aangeboden.”

Om aangepast sporten écht op de kaart te zetten, is nog een lange weg te gaan, maar de Sallandse Sportploeg is een stap in de goede richting. Moedig hen aan in de Achterhoek (meer info: www.specialolympics2018.nl) of houd hun Facebookpagina in de gaten.