Ontmoet, verbindt en deelt
Samen met ons in beweging
Lekker buiten bij het infocentrum
Onze assistenten in beheer
Doe je mee?
Gezellig samen eten
Dansje wagen
  • U bent hier:
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Hoe schrijf je een kort verhaal?

Hoe schrijf je een kort verhaal?

website_banner_kleurpotloden

Op woensdag 22 mei verzorgde Job Creyghton, een ervaren schrijftrainer, een schrijfworkshop in het Holstohus in Olst in het kader van de Week van de Amateurkunst.

Met een tiental andere deelnemers volgde ik, Liesbeth Jochemsen, deze workshop. Vooraf moesten we een kort verhaal schrijven over een misverstand.

Tijdens de workshop kregen we handvatten om dit verhaal te verbeteren.Creyghton vertelde enthousiast en nam voor iedere vraag de tijd. We kregen verschillende schrijfopdrachten zoals: “beschrijf de weg van huis naar hier”. Daarna moest er onderweg iets spannends aan worden toegevoegd en later juist iets grappigs. Na iedere schrijfopdracht werden een aantal resultaten besproken. 

Ook werd ons gevraagd een profielschets te maken van een personage uit het verhaal, zoals uiterlijk, karakter, wereldbeeld, opleiding, enzovoort. Hiermee kan je je verhaal naar een hoger niveau tillen. We leerden over de drie elementen in een verhaal: actie, beschrijving en dialoog. Over hoe je gebeurtenissen uit het dagelijks leven kunt gebruiken voor je verhaal en over het verschil tussen creativiteit en techniek.

De workshop was bedoeld voor amateurschrijvers. Met twee boeken op mijn naam en een plek in drie verhalenbundels (meer op komst) behoor ik wellicht niet meer tot de doelgroep. Toch was het leerzaam, bijvoorbeeld aan het begin van het verhaal te starten met een spannende gebeurtenis. Deze tip ga ik zeker toepassen! In het kader van zelfpromotie heb ik twee van mijn boeken laten zien en mijn website www.liesbethjochemsen.wordpress.com onder de aandacht gebracht. Wie weet levert het wat op. Ik heb in ieder geval weer volop zin om te blijven schrijven.

(Foto: Kom voor Taal / provincie Overijssel)