Ontmoet, verbindt en deelt
Samen met ons in beweging
Lekker buiten bij het infocentrum
Onze assistenten in beheer
Doe je mee?
Gezellig samen eten
Dansje wagen
  • U bent hier:
  • Home
  • >
  • Agenda
  • >
  • Zilversmid Dambar uit Nepal in het Holstohus

Zilversmid Dambar uit Nepal in het Holstohus

Datum: 22 november 2018
Tijd: 10:00-18:00

Locatie: centrale hal, Holstohus

Op donderdag 22 november komt er een zilversmid in het Holstohus om zijn zelfgemaakte sieraden te verkopen, maar ook om ter plekke te laten zien hoe ze gemaakt worden. Dhr. Dambar uit Nepal is er van 10 tot 16 uur en zal een plek krijgen in de hal. De Winkel van Daar, organisator van deze middag i.s.m. de Wereldwinkel Raalte, wil graag bezoekers van het Holstohus het verhaal achter eerlijke producten vertellen en laten zien.

Sieraden met een verhaal
De situatie in Nepal is dusdanig slecht door de aardbevingen en ook door de financiële crisis in het westen is het toerisme heel erg terug gelopen. Voor Dambar betekent dit dat er in Nepal bijna geen sieraden meer verkocht worden.

Dambar komt uit een bergdorp waar hij en zijn familie in armoedige omstandigheden leefden. Toen hij 17 jaar was is hij gezien door een Nederlandse coördinator van een hulporganisatie. Hij zag dat Dambar als loopjongen werkte voor een smid en liet hem het vak van zilversmid leren. Dit was een ommekeer in zijn leven. Papa Jos, zoals Dambar hem noemt, is nog steeds in zijn leven en is deel van zijn familie geworden.

Dambar begon in een klein schuurtje zijn sieraden te maken en heeft nu inmiddels een werkplaats met een aantal smids die hij zelf heeft opgeleid en die goed betaald worden. Ook steunt Dambar de school in zijn geboortedorp die na de aardbeving ingestort was en helpt meerde projecten en privé personen.