donderdag 23 mei Tekenbeet van betekenis

veilig wandelen in het groen

Hoe graag wandelen we niet in al het groen dat Olst-Wijhe en omgeving bieden? Anders dan onze voorouders hoeven we daarbij niet alert te zijn op grote wilde dieren. Enige oplettendheid is echter op zijn plek, want ons pad kruist op veel plekken met dat van een piepklein risico: de beet van een teek.

Net als mijten behoren teken tot de spinachtigen, en de slechte naam die zij inmiddels hebben opgebouwd is dankzij de ziekte van Lyme die zij aan ons kunnen overdragen. En dat is geen pretje.

Daarom wordt er wereldwijd steeds meer onderzoek naar teken gedaan. In Nederland werkt het RIVM daarbij nauw samen met enthousiaste vrijwilligers aan citizen science.

Willem Takken – voormalig hoogleraar aan de Universiteit van Wagening

Olstenaar Willem Takken, voormalig hoogleraar aan de Wageningse Universiteit, heeft hier jarenlang aan meegewerkt. Als penningmeester van Stichting Eetbaar Olst-Wijhe vertelt hij daar graag over, zodat mensen hier beter geïnformeerd op pad gaan.

Wist u bijvoorbeeld dat de minuscule larven de ziektekiemen van Lyme oppikken als zij meeliften op geïnfecteerde muizen en vogels? En dat zij helemaal niet uit bomen komen vallen, zoals één van de mythes luidt, maar juist schuilen in het gras of andere lage begroeiing en van daaraf op ons overspringen? Of dat zij niet van direct zonlicht houden, en dat militairen en bosarbeiders al standaard geïmpregneerde kleding dragen?

Willem zal proberen alle vragen te beantwoorden, en illustreert zijn verhaal over het tekenleven, de burgerwetenschap en de maatregelen die wij allemaal kunnen nemen – vóór, tijdens en na ons verblijf in het groen. Want veilig wandelen kan, en is zelf natuurlijk heel gezond.

* Entreeprijzen zijn inclusief een kopje koffie/thee  en exclusief de servicekosten van Eventix

 

 

Tekenbeet van betekenis: veilig wandelen in het groen

Datum: Donderdag 23 mei
Aanvang: 20:00 uur – 21:30 uur
Locatie: Theaterzaal Holstohus, Olst (Jan Schamhartstraat 5)
Tickets:  € 5,-

Entreeprijzen zijn inclusief een kopje koffie/thee en exclusief de servicekosten van Eventix

Regelmatig wordt er tijdens de voorstellingen en activiteiten gefilmd en/of gefotografeerd. Wanneer u dit niet op prijs stelt, meldt dit dan vooraf aan de receptie of aan de fotograaf, dan houden wij hier rekening mee.

 

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina, Instagram, via onze whatsapp Service en/of via onze ut Huus nieuwsbrief.