Zondag 29 oktober: Stoom- en Techniekdag

Stoom

Er gaat een  magische aantrekkingskracht uit van stoommachines. Het zijn vaak fraaie kunstwerken in blinkend koper, gepolijst messing en glanzend staal. Met vuur en water worden ze tot leven gebracht. Stampend en sissend zetten ze stoom om in mechanische energie.

Drijfstangen, assen en krukken komen in beweging. Vliegwielen en excentrieken gaan draaien. Het is een ware belevenis als je hoort en ziet hoe stoom machines op gang brengt, treinen laat rijden en schepen laat varen.

Veel mensen houden zich bezig met het bouwen van stoommodellen en andere technische modellen waaronder verbrandingsmotoren. Met enthousiasme en veel toewijding wordt gebouwd aan stationaire stoommachines, complete stoominstallaties, scheepsmachines, stoomlocomotieven, stoomlocomobielen  en stationaire verbrandingsmotoren. De bouwers kunnen met recht trots zijn op hun modellen. Waarom wordt er zoveel tijd en moeite besteed aan het bouwen van modellen?

Om die vraag te kunnen beantwoorden zult u zelf aan de slag moeten gaan. Belangrijk is contact met medebouwers. Dat contact kan gemaakt worden tijdens de Stoom en Techniekdag op zondag 29 oktober 2023 in het Holstohus in Olst waar modelbouwers hun modellen, vaak kopieën van originele machines, demonstreren. De collectie bestaat uit stoom-locomotieven, stoom-auto’s, stoomtractoren, hetelucht-motoren en stationaire machines..

Een welgemeend advies aan bouwer en aspirant bouwers:

Wordt lid van de landelijke Stoomgroep en sluit u aan bij een regionale of plaatselijke stoomgroep!

Zondag 29 oktober | Holstohus, Olst (Jan Schamhartstraat 5) | van 10:00 uur 16:00 | Informatie: 06-18798660

 

Tickets aan de kassa 5,- | Kinderen tot 12 jaar gratis toegang

 

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina en Instagram of via onze ut Huus nieuwsbrief.