Korte terugblik & blik vooruit

Het jaar 2022 stond voor ons in het teken van ‘we mogen weer’ en een verbeterplan. Dat is door velen van jullie niet onopgemerkt gebleven. Tijdens de vrijwilligers kerstborrel eerder deze maand werden mooie verhalen, groot en klein, hierover met elkaar gedeeld:

  • De Huuskamer, de bijeenkomsten voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers, en draaiende mede dankzij vrijwilligers, was weer snel vol na corona. De behoefte aan de ontmoeting was dus groot.
  • Elk weekend in oktober was er feest in het Holstohus onder de noemer ‘Oktoberfeesten’. Daarnaast neemt de programmering steeds verder toe. Steeds meer mensen weten agenda-olstwijhe.nl te vinden.
  • De Winkel van Daar is blij dat ze nu barcodes hebben.
  • Niet alleen in Olst, maar ook in Wijhe worden veel activiteiten georganiseerd. Zo zijn de ouderenmaaltijden in het Langhuus in Wijhe een succes, mede dankzij de ondersteuning van de vrijwilligers.
  • De Bibliotheek Olst kijkt uit naar mooie samenwerkingen het komende jaar.
  • Op ’t SPOC in Wijhe is, mede dankzij vrijwilligers, het Sportcafé gerealiseerd. En er wordt al regelmatig gebruik van gemaakt.
  • De vele vrijwilligers die samen met onze collega’s hebben geholpen het Holstohus om te dopen in de prachtige kerstsfeer.

En zo hadden we nog veel meer dingen kunnen noemen. Die bewaren we voor het jaarverslag.

In 2023 gaan we door met vernieuwingen:

Gezonde organisatie
De afgelopen jaren hebben we flinke verliezen geleden. Met name de vastgoedkant (Holstohus en ‘t SPOC) was niet kostendekkend. Eind 2021 werd duidelijk dat een stevig verbeterplan nodig was, om de continuïteit te waarborgen. In 2022 is hard gewerkt aan verbeteringen en met succes. De tekorten zijn weggewerkt en we hebben op welzijn en programma kunnen investeren. Dat was hard nodig. Hoewel er een flinke stap gezet is, zien we door hogere energieprijzen en snel oplopende kosten voor beheer en onderhoud, een nieuwe uitdaging. In 2023 blijven we de noodzaak van een goed werkend welzijn, vrijwilligers, sport en cultuurveld benadrukken voor een gezonde en fijne leefomgeving.

Ontmoetingsplek Olst voor jong en oud
We wilden meer inhoudelijk werk mogelijk maken op onze locaties. Uiteraard zoveel mogelijk in samenwerking met partners en inwoners. Zo gaan we in het Holstohus de ruimte aan de achterzijde van het pand (met het terras) een mooie functie geven als huiskamer voor tal van laagdrempelige activiteiten. Ook jongeren kunnen hier vaker terecht. Hierover meer in het begin van 2023.

Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn erg belangrijk in Olst-Wijhe. Tal van verenigingen, stichtingen en activiteiten, draaien op vrijwilligers. In 2023 gaan we vrijwilligers en organisaties nog meer ondersteunen om elkaar te vinden en de vele maatschappelijke initiatieven mogelijk te blijven maken. We zijn blij met de versterking van ons team door Gonny Doornbos.

Duurzaamheid
In 2023 willen we fors investeren op duurzaamheid. Met een verdere overgang naar LED verlichting, meer isolatie en het plaatsen van circa 500 zonnepanelen op beide panden, hopen we ook een bijdrage te leveren aan een gezamenlijke duurzaamheidsopgave.

Loslaten label Dag!enDoen!
Inwoners van Olst-Wijhe willen wij graag enthousiasmeren om vaker de deur uit te gaan en deel te nemen aan activiteiten die georganiseerd worden in de gemeente. Dit deden wij deels onder de vlag van ‘Dag!enDoen!’ en deels bij ut Huus. Per 1 januari gebruiken we niet langer het label Dag!enDoen! We willen de activiteiten van de hele gemeente presenteren op één plek. De digitale agenda www.agenda-olstwijhe.nl is hierbij een middel. Hier groeit het aantal activiteiten snel, dus nog meer keus. Wij weten dat een persoonlijke benadering helpt om de drempel te verlagen om ergens heen te gaan en mee te doen. Vanuit ut Huus zijn en blijven Carla Leurink, Monique de Gier en vrijwilligers hierbij betrokken. Voor de inwoners verandert er dus niet zo veel. Meer info: www.uthuus.nl/dedeuruit

 

Namens het hele team van ut Huus, wensen wij u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2023!

 

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina en Instagram of via onze ut Huus nieuwsbrief.