Maart = dialectmaand

Goa toch hen, ie lie-gt ut De Maand van het Sallands Dialect in het Holstohus

 

 

Wie bovenstaande kop niet begrijpt, praat niet plat. En wie dit snapt – en deze tekst meteen lekker smeuiig uitspreekt – ja, die beheerst het Sallandse dialect. Maart is de maand van het dialect. De gemeente Olst-Wijhe wil hier ruim aandacht aan besteden en dit inspireerde Benno Hubner en Angelieke Huisman het thema op te pakken. Zij kiezen voor de Maand van het Sallands Dialect. Het Holstohus in Olst wordt in de maand maart het taalhuis van de streek waar verschillende acties en activiteiten plaatsvinden. 

“Sallands is gevoel. Sallands is identiteit. Sallandse streektaal hoort bij de Nedersaksische taal. Dialect is taalcultuur. In dialect zeg je wat je hart raakt. In dialect geef je generaties van jouw cultuur mee met wat je zegt. Streektaal heeft gevoelswaarde en juist daarom willen we aandacht besteden aan het dialect van onze streek”, vertelt Angelieke Huisman, senior opbouwwerker van het Holstohus..

 

Vrijdagmiddag 18 & 25 februari – aftrap maart dialectmaand

De aftrap van de dialectmaand gebeurt al op de vrijdagmiddag 25 februari 14.00 uur in het Holstohus. Voor de kinderen eigenlijk nog iets eerder. Aan het begin van de voorjaarsvakantie is er een knutselpakket op te halen in het Holstohus. Op vrijdagmiddag 18 februari vanaf 14.00 uur. In dit tasje zit ook een kleurplaat met dialectspreuken.”

Gratis vaantjes voor kinderen om te kleuren en in te vullen
“Op de laatste dag van de voorjaarsvakantie mogen kinderen knutselend en schrijvend zich op een superleuke manier met dialect bezighouden. Voor ieder kind is er een vaantje dat ingekleurd kan worden en waarop Sallandse woorden staan die vertaald mogen worden. Alle kinderen en inwoners zijn welkom. Inwoners van de gemeente Olst-Wijhe die het dialect beheersen worden gevraagd de grote woordenboekposters met de Sallandse vertaling in te vullen. En natuurlijk mag het publiek helpen, met de juiste spelling, uitspraak of vertaling. De woordenboekposters in dezelfde ruimte helpen de kinderen de woorden op hun vaantjes te vertalen.”

Vrijdagmiddag 25 februari vanaf 14.00 uur draait het in het Holstohus om het Sallandse dialect. Welkom voor alle kinderen en inwoners van de gemeente Olst-Wijhe.
De Maand van het Sallands Dialect is een initiatief van ut Huus in samenwerking met gemeente Olst-Wijhe, Erfgoedorganisaties en gemeentelijke verenigingen.

 

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina en Instagram of via onze ut Huus nieuwsbrief.

BENNO HUBNER
BENNO HUBNER

COÖRDINATOR SPORT & CULTUUR

b.hubner@uthuus.nl
06 – 33 91 96 41