Vernieuwing Kerkplein Olst

 

Het is zomerdag 2018. De zon blikkert ongenadig op de daken van de auto’s op de parkeerplaats. Een enkele kraai hipt routineus opzij bij het passeren van een vrachtwagen die als een uitvergrote schoenendoos door de bocht schuift. Op het geplaveide kerkplein in Olst is het snoeiheet. Het oogt verlaten, een rustende fietser op het bankje in de schaduw daargelaten.

Gerry Herbst verbaast zich erover. Zo weinig dat er door het jaar heen te zien en beleven is rondom de oudst bebouwde plek van Olst. Af en toe een rommelmarkt, een weekje kermis, wat groepjes kerkgangers op zondag en jongelui die op druilerige decemberavonden hun verveling wegknallen. Omdat het zo lekker echoot.

Zo’n historische plek verdient beter, dacht ze. Op een bijeenkomst van Eetbaar Olst-Wijhe, over plannen om de biodiversiteit in het buitengebied van Olst te versterken, deelt ze haar waarnemingen. Hoe mooi zou het zijn, als het versteende leefgebied van kraaien en wankelmoedige duiven in verziekte kastanjebomen zou worden opgefleurd met een diversiteit aan inheemse flora en fauna. Plus plekken voor een mens om te genieten en tot rust te komen.

Gerry besloot zich te verdiepen in de achter-grond van het Kerkplein. Zo kwam ze erachter dat het plein en de toren eigendom waren van de gemeente Olst-Wijhe. En de kerk of gebedsruimte van de Protestantse Kerk Nederland. Dat bood opeens ook gelegenheid voor meer wereldse doeleinden.

Gerry komt in contact met Lian Kolkman van ut Huus. Zij is gelijk enthousiast en ziet een mooie rol voor ut Huus als verbinder tussen alle betrokken inwoners en organisaties. Om Gerry’s ideeën meer draagvlak mee te geven, dropt Lian die bij geïnteresseerde dorpsgenoten. Dat was niet tegen dovemansoren gericht. De belangstelling voor een eerste bijeenkomst in het Holstohus is dan ook groot.

De eerste gesprekken met het kerkbestuur zijn positief. De enthousiaste groep die Gerry inmiddels om zich heen heeft verzameld, is nog in afwachting van een gesprek met de gemeente – er staat een post op de begroting voor herinrichting in 2021.

De plannen en ideeën van het plein staan nog niet vast. En daarom wil men een (online)bijeenkomst organiseren om ook de rest van de inwoners mee te latendenken. Laten we gezamenlijk van het historische plein weer een levendig centraal ontmoetingsplein maken.

 

Foto’s:
– Gerry Herbst (foto: Fransjan de Waard)
– screenshot Kerkplein Olst (foto: Google (Streetview))

JIJ EEN ACTIVITEIT? WIJ HEBBEN DE RUIMTE!

© COPYRIGHT UT HUUS 2021