Take Out maaltijden door gastkok Evert Feith

door Hans Zwijnenberg

“Koken voor 145 gasten op de bruiloft van mijn aanstaande schoonzus werd bijna mijn Waterloo. Vol bravoure begonnen, loste mijn optimistische gemoedstoestand langzaam op in de dorre bladeren van de bosgrond rondom de trouwlocatie. Met veel hectisch kunst en vliegwerk en toegesnelde hulptroepen wist ik de bruidsgasten alsnog een genoeglijke maaltijd voor te schotelen. Maar ik was kapot.” Was getekend: Evert Feith, hobbykok.

 

Eind november – om precies te zijn vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 november – is hij, vele ervaringen rijker, uw gastkok bij Eetkamer ‘Hier is ut’, verantwoordelijk voor de Take Out maaltijden. Naast hem staat de onvolprezen chef-kok van ‘Hier is ut’, Harry Harmsen.

 

Olstenaar Evert, beroepsmatig werkzaam in de grafische industrie, begon zich al vanaf zijn twintiger jaren te interesseren voor koken. Die interesse verdiepte zich gaandeweg en bleef niet beperkt tot de huiselijke kring. Tegenwoordig draait hij zijn hand niet meer om voor gezelschappen met 20 of 30 gasten. Niet voor niks wees Peter Saris – vorig jaar gastkok bij Eetkamer ‘Hier is ut’ – hem aan als zijn opvolger voor het ‘gastkokschap’. Hij mag nu drie dagen schitteren. “Dat zal wel aanpezen worden”, zegt Evert nuchter.

 

Evert heeft zich gespecialiseerd in de mediterrane keuken, in het bijzonder de Italiaanse. “Die is vaak eenvoudig en robuust. Dat maakt wel dat je ingrediënten puur moeten zijn. Dus geen ‘opgeblazen’ wortel, maar een fijnzinnig, biologisch geteelde peen.” Toch komen de Take Out maaltijden eind november uit de Marokkaanse keuken. Het hoofdgerecht bestaat uit een heerlijke wortel-tajine. Een tajine is een bolvormige, aardewerken schaal met een losse, kegelvormige deksel en uitermate geschikt voor stoofpotten. Als bijgerechten maakt Evert een warme couscous met gedroogde vruchten en noten en een pittige boerensalade. Over het dessert moet hij nog nadenken.

 

Evert en Harry maken in totaal 100 maaltijden klaar, ruim dertig per dag. OP = OP. Ze zijn op te halen vanaf 17.00 uur bij Eetkamer ‘Hier is ut’ in het Holstohus aan de Jan Schamhartstraat 5 in OIst. Bestellen (voor 16 uur): eetkamer@hierisut.nl. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Die bedraagt € 14,50. Een eventuele bijpassende wijn kunt u apart afrekenen.

 

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina en Instagram.

JIJ EEN ACTIVITEIT? WIJ HEBBEN DE RUIMTE!

© COPYRIGHT UT HUUS 2018