Christiens Culturele Veldtocht

Christiens Culturele Veldtocht

 

Christien de Jong is er druk mee. Met de voorbereidingen op de Culturele Veldtocht. Een week lang, van 5 tot en met 9 oktober, gaat zij op diverse basisscholen in Olst-Wijhe workshops beeldende vorming geven met als thema ‘vrijheid’. Het thema is gekozen, omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd van het Duitse juk. Voor de kinderen in de bovenbouw is zo een verhaal misschien nog te behappen, voor peuters en kleuters is dat toch echt een brug te ver.

 

Christien is beeldend kunstenaar en wil op een andere manier laten zien wat vrijheid betekent. Of kan betekenen. Dat je met een potlood, een kwast of je handen alles kan maken wat je wilt. Het begrip mooi of functioneel is daarbij niet aan de orde. “Alles,” zegt Christien “wat je maakt is mooi. Als een ander dat niet vindt doet er niet zoveel toe.” Ze geeft een voorbeeld: hoe vrij kan je zijn bij het maken van een lijn? Die kan kort zijn, lang, met krullen, in een bochtje, onderbroken, dik, dun. En een lijn hoeft ook niet per se op papier. Of per se getrokken worden met een potlood of pen. Je kunt ook een lijn maken met koffie, soep of een kroket. Het is maar net wat je wilt, waar je zin in hebt. Je bent daar helemaal vrij in.

De basis van Christiens eigen vrijheid van denken komt volgens haar voort uit haar opvoeding. Haar vader was kleermaker en kwam met allerhande soorten mensen en denkbeelden in contact. Hoe hij daar respect-vol mee omging heeft ook haar aangeraakt.

Grappig genoeg kent vrijheid ook grenzen. Je kunt niet voor een klas kinderen gaan staan en zeggen: ‘maak maar wat’. Daar moet je eerst heel goed over nadenken. Haar achtergrond als onderwijzeres helpt Christien om kinderen mee te krijgen in haar verhaal. Naast op de scholen workshops te verzorgen werk in dezelfde week samen met Funtime in het kader van de Week van de Amateurkunst (WAK). Een ongedwongen samenzijn met spelen, knutselen of voorlezen voor kinderen met een (fysieke) beperking. Op de woensdagmiddag, 7 oktober, in het Holstohus.

Naast beeldende vorming worden ook workshops gegeven in dans, muziek en theater. En voor eenieder die niet naar de basisschool in Olst-Wijhe gaat of die leeftijd al is gepasseerd, zijn er in dezelfde week ook veel culturele activiteiten georganiseerd tijdens de ‘Week van de Amateurkunst’. Met op vrijdag 2 oktober alvast een muzikaal voorproefje van Grashof & Stook. Daarnaast kun je deze week o.a. de muzikanten van de Olster Harmonie overal tegenkomen in de gemeente. Misschien wel bij het boodschappen doen…. Bekijk het hele programma op: www.uthuus.nl/wak

De Culturele Veldtocht wordt georganiseerd door ut Huus i.s.m. alle basisscholen in Olst-Wijhe en mede mogelijk gemaakt door gemeente Olst-Wijhe, provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Salland, vfonds, Fonds voor cultuurparticipatie en de IJsselbosch foundation.

 

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina en Instagram.

JIJ EEN ACTIVITEIT? WIJ HEBBEN DE RUIMTE!

© COPYRIGHT UT HUUS 2021