Ontmoet, verbindt en deelt
Samen met ons in beweging
Lekker buiten bij het infocentrum
Onze assistenten in beheer
Doe je mee?
Gezellig samen eten
Dansje wagen
  • U bent hier:
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Veldtocht-expo laat IJssel stromen door gemeentehuis

Veldtocht-expo laat IJssel stromen door gemeentehuis

kijkwijhe_8280

“Kijk mama, die is van mij!” Tussen al het blauw – vooral blauw – en geel en groen en paars wijst een meisje met twee paardenstaartjes haar kunstwerk aan: een vis, uit klei gebakken, zo groot als haar handpalm.

We zijn op het gemeentehuis van Olst-Wijhe waar de verbeelding van basisschoolleerlingen uit de gemeente tentoon wordt gesteld. Vrijdagmiddag 12 mei opende Lina van Veen, cultuurambtenaar van de gemeente Olst-Wijhe, in het bijzijn van veel kinderen en ouders de expositie Culturele Veldtocht. Het is de laatste halteplaats van de Veldtocht die plaatsvond tussen 14 en 24 maart.

Met als thema de IJssel golft de uitbarsting van creativiteit door de grote hal. Het begint al bij de entree waar elke bezoeker op het verkeerde been lijkt te worden gezet: ben ik bij het gemeentehuis of in een kunsthal? Vanuit de hoogte dalen lange blauwe touwen neer met daarin beeldjes geknoopt en miniatuurtjes vormen een ladder tot aan het plafond. Dit alles zet zich via de brede trap voort tot in de gangen.

Fantasievol
“Het voelt als een muziekstuk waarvan ieder kind met een eigen ritme onderdeel is”, vertelt een enthousiaste ouder. Met vissen, duikers en wolken geven de kinderen hun beleving van de rivier en haar omgeving weer. Behalve de kleurrijke collages en de fantasievolle bootjes is ook een stelling opgezet met glazen potjes gevuld met water. In elk potje zit een watermonster die, zo lijkt het, voor de eeuwigheid bewaard moet worden.

Meesterlijk was op het laatst de rivierdans die Benno Hübner samen met kinderen die deze dans tijdens de Veldtochtperiode hadden aangeleerd. Want tijdens de Veldtocht – die georganiseerd werd door ut Huus en Rijnbrink – kwamen ook dans, theater en muziek aan bod.

De expositie – ingericht door commissie KIJK Wijhe – blijft hangen tot eind augustus en is onderdeel van de IJsselbiënnale, die op 14 juni officieel van start gaat. In het Holstohus waren sommige werken al eerder te zien en bij Infocentrum IJssel Den Nul kun je ook nu nog de resultaten van het tiendaagse evenement bekijken.